Kosten har en kæmpe betydning for din sundhed, og dermed også for din chance for at undgå ubalancer og sygdomme. Men hvis du først er blevet syg, er det så muligt at spis dig rask? Det korte svar er: Måske! Det afhænger selvfølgelig meget af, hvilken sygdom det drejer sig om, og hvor hårdt den har fat. Det gode budskab er dog, at hvis du ændrer kost og livsstil, og træffer sundere valg, så har du gode chancer for at reducere dine symptomer og endda blive helt symptomfri og rask.

Måske har du fulgt med i TV-programmet ”Kan man spise sig rask” med Umahro Cadogan og Pia Norup, hvor flere syge danskere gennem kost og livsstilsændringer, er blevet raske eller har fået reduceret deres symptomer betragteligt. Det er meget motiverende at følge og også vide, at man selv kan gøre rigtig meget for at påvirke sit helbred.
Når der er tale om autoimmune sygdomme, og sygdomme og ubalancer som inflammation, overvægt, diabetes 2 osv, er der mange undersøgelser der viser, at kosten er af afgørende betydning, og her er der gode chancer for at spise sig rask. Inflammation er rodårsagen i mange sygdomme som:
- Tarmsygdomme, irritabel tyktarm (IBS), Morbus Crohn osv.
- Diabetes 2
- Overvægt
- Eksem, akne
- Gigt
- Autoimmune sygdomme
- Kræft
Kosten har stor betydning ved inflammation, fordi kosten både kan indeholde stoffer der er inflammationsfremmende og stoffer der er inflammationshæmmende. Ved at skifte over til anti-inflammatorisk kost vil du have gode chancer for at mindske dine symptomer, få det markant bedre og måske blive helt symptomfri og rask. Når du spiser antiinflammatorisk, optimerer du immunforsvaret, så det bedst muligt kan tage sig af sygdomme og skader.
Spis dig rask – de 10 kostråd
Når du spiser en antiinflammatorisk kost, optimerer du immunforsvaret, så det bedst muligt kan tage sig af sygdomme og skader. I mange tilfælde kan du opnå virkelig gode resultater og øge dine chancer for at blive symptomfri og rask, med nedenstående kostråd:
- Grøntsager, frugt og bær: Spis ubegrænset mængde af økologiske grøntsager, minimum 600 gram og helst 800-1000 gram grøntsager om dagen. Sigt efter at halvdelen af de grøntsager du indtager, er rå, mens resten er dampede/kogte/stegte/bagte. Drik f.eks smoothies eller friskpressede juicer af grøntsager hver dag, spis supper og salater samt gnavegrønt. Få derudover 100-300 gram bær og frugt samt krydderurter hver dag.
- Protein: Sørg for at få en håndflade økologisk protein til hvert måltid primært fra fisk, fjerkræ, æg, nødder, frø og bælgfrugter. Undgå eller begræns indtag af protein fra rødt kød (okse, kalv, svin og lam) til 1-2 gange om ugen, og spis kun økologisk kød fra dyr opfodret på græs. Spis så meget protein, at du får mindst 1 gram protein pr. kg. kropsvægt, gerne mere.
- Undgå sukker og simple kulhydrater: De simple kulhydrater er sukker og produkter produceret af raffineret hvidt mel: pasta, hvidt brød, kager, kiks, slik osv. De er hurtigt fordøjelige og giver hurtig energi men også en hurtig stigning i blodsukkeret. Det giver efterfølgende en stor stigning i insulinniveauet, for at få sukkeret ind i cellerne, hvorefter blodsukkeret falder drastisk. En dårlig cyklus, der får blodsukkeret til at køre op og ned, og belaster kroppen unødigt.
- Sunde fedtstoffer: Sørg for at få nok af de sunde fedtstoffer: økologisk ekstra jomfru olivenolie, kokosolie, økologisk smør, avocado, nødder/kerner – Undgå margarine, solsikkeolie, majsolie osv.
- Spis komplekse kulhydrater: Spis bælgfrugter, mandler, nødder, frø og kerner hver eneste dag og også gerne fuldkornsprodukter. Komplekse kulhydrater er langsommere at fordøje og giver derved en langsommere stigning af blodsukkeret, hvilket skaber et mere stabilt blodsukker. Komplekse kulhydrater er desuden rige på vitaminer og mineraler.
- Drik det rigtige: Drik 1½-2 liter vand, ren grøntsagsjuice, grøn the eller urte the hver dag. Evt. mere om sommeren eller hvis du træner meget. Undgå/begræns alkohol, kaffe, sort the, saftevand, sodavand og komælk og andre mejeriprodukter
- Antiinflammatoriske fødevarer: fokus på at få masser af anti-inflammatoriske fødevarer: masser af grøntsager og kål, citrusskræl, svesker, resveratrol (blåbær, peanutbutter, røde druer, mørk chokolade), ingefær og gurkemeje.
- Suppler med kosttilskud: selv hvis du følger ovenstående principper vil jeg anbefale at du tager basis kosttilskud, hvis du allerede er blevet syg eller har mange ubalancer/symptomer:
- Multivitamin af god kvalitet f.eks CoQ10 – multi fra Nature’s Own
- D-vitamin, f.eks D-Pearls 38 mcg fra Pharma Nord
- Omega 3 olie, f.eks Omega 3 olie fra Puori
- Probiotica (mælkesyrebakterier), f.eks Biosym Symbioflor
- Evt. andre kosttilskud: alt afhængig af hvilke sygdomme og symptomer du har, kan det være relevant med andre kosttilskud. Rådfør dig med en behandler på dette område.
Lad mig hjælpe dig
Ønsker du hjælp og støtte til at ændre din livsstil og kost, så du kan optimere dine chancer for at spis dig rask, så vil jeg gerne hjælpe dig. Kontakt mig på lone@melander.dk eller 21 44 15 30 eller læs om mine hormonterapi forløb her
Kilder:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2803035/
https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/inflamation-cancer-diet.h14-1589046.html