Hedeture – den ultimative guide

Hedeture er for mange kvinder det første symptom på at overgangsalderen er på trapperne. Hedeture og især nattesved, kan være enormt belastende og kan ødelægge din nattesøvn, fordi du vågner flere gange om natten, gennemblødt af sved.

Måske har du selv oplevet det: at mærke en tsunami af varme, der pludseligt rammer kroppen, uden at du kan gøre hverken fra eller til? Varmen der spreder sig fra brystet og ud i resten af kroppen og måske ledsages af kraftig sveden i ansigtet, hovedet, brystet og måske også hjertebanken? Især om natten sveder nogle så meget at de bliver helt gennemblødte og må skifte sengetøj.

Det er møg ubehageligt, men desværre et helt almindeligt symptom på overgangsalder. Heldigvis er der meget du kan gøre for at mildne hedeturene og måske helt slippe af med dem.

I denne artikel kan du læse alt om hedeture: hvorfor de opstår og de bedste tips til at mildne og undgå de frygtede hedeture.

Naturlig hormonterapi

Er du træt af at være træt, energiforladt og døje med hedeture?

hedeture overgangsalder symptomer menopause hormonterapeut NHT naturlig hormonterapi

Hvor længe varer en hedetur?

Hedetur opstår normalt meget pludseligt og kan vare fra 10 sekunder til flere minutter. Det allerbedste du kan gøre når hedeturen vælter ind over dig, er at bevare roen og trække vejret roligt: dybe langsomme vejrtrækninger. Prøv med det kølende åndedræt, se beskrivelse længere nede.

Du kan også prøve at tage tid på dine hedeture, det kan ofte hjælpe til at bevare roen, at du ved hvor længe en hedetur ca. varer.

Hvad skyldes hedeture?

Vi ved faktisk ikke helt præcist hvad der er årsag til kvinders hedeture! Der er dog bred enighed om, at det er relateret til de hormonelle ændringer der sker i kvindekroppen omkring menopausen, hvor især niveauerne af østradiol begynder at svinge voldsomt. Hvis du søger på nettet, vil du finde en masse information om, at det er mangel på østrogen (østradiol) der er årsagen til hedeture, mens andre teorier går på at hedeture skyldes mangel på progesteron eller simpelthen fordi niveauerne af kønshormoner ændrer sig drastisk, når ægløsningerne bliver færre og til sidst holder helt op.

Hypothalamus er det center i hjernen som styrer vores hormonniveauer. Samtidig har dette område af hjernen ansvaret for at regulere vores kropstemperatur. En teori går på, at hypothalamus har så travlt med at styre hormonniveauerne op til og i overgangsalderen, at temperatur reguleringen simpelthen bliver nedprioriteret.

Et er sikkert: hvis du lider af hedeture har din krop udfordringer med at regulere din temperatur! Og den begynder at svede for at komme af med den overskydende varme. En hedetur er sådan set kroppens forsøg på at afkøle.

Hvad påvirker hedeture?

Der er rigtig mange ting der kan trigge og dermed udløse hedeture. Dybest set handler det om at undgå alt der kan udløse varme (stigninger) i din krop.

Det er selvfølgelig meget individuelt hvad der kan udløse varmestigninger i din krop, men nogle af de ting der kan udløse hedeture er:

 • Stress
 • Varme: varmt vejr, varme bade, varmt tøj, varmt indeklima
 • Motion
 • Rygning
 • Kaffe og koffeinholdige drikke som cola
 • Alkohol
 • Store blodsukker svingninger: dvs. sukker og hurtige kulhydrater
 • Fed og røget mad
 • Stærkt krydret mad, f.eks ingefær og chili
 • Cremer og makeup
 • Stramt tøj

Så start med at finde ud af hvilke ting der trigger dine hedeture. Hav en notesbog og skriv ned hver gang du får en hedetur. Hvad skete der lige inden? Var du stresset? Spiste/drak du noget ½-1 time inden? At blive bevidst om din triggere kan give dig større ro og overskud.

Hvad kan mindske hedeture?

For at begrænse antallet og sværhedsgraden af dine hedeture, gælder det om at undgå store varmestigninger og generelt sørge for at din kropstemperatur ikke er for varm, men istedet til den lidt kølige side.

Her er mine bedste kølende råd, som jeg selv havde stor glæde af da hedeturene var på sit højeste:

1. Sænk temperaturen i dit hjem/dit soveværelse

Sænk temperaturen i dit hjem og specielt i dit soveværelse. Dit soveværelse skal helst være køligt, omkring 18 grader. Åbn vinduet eller invester i en elektrisk blæser/bord fan der kan køle dig og rummet ned.

2. Skift dyne/hovedpude

Prøv at skifte dyne/hovedpude. Jeg havde selv glæde af at købe en tynd sommer silkedyne og hovedpude. Eller du kan vælge bare at sove med et tyndt dynebetræk. Naturmaterialer som silke og uld er bedre til at fordele og komme af med varmen, så sørg for at dit lagen, dynebetræk og hovedpudebetræk er af silke eller f.eks bambus.

3. Lag på lag tøj

Klæd dig på i lag: en tynd top inderst (gerne i silke eller merino uld), cardigan eller skjorte ud over, som du kan tage af, når du begynder at blive varm, altså før hedeturen kommer buldrende.

Undgå generelt kunststoffer som beklædning – vælg istedet naturlige stoffer som uld (merinould) og silke.

4. Hold fødderne kolde

For mig var noget af det mest effektive at sørge for at mine fødder ikke blev for varme. Så bare tæer i et par klippers/sandaler, eller bare “bare tæer”.

Hvis fødderne bliver lidt varme kan du have en frossen ½ liters flaske med på arbejde, alternativt et frossen køleelement, som du sætter fødderne på. Det er virkelig effektivt.

Hvis du ikke lige har en frossen vandflaske/køleelement med dig, så afkøl fødderne med koldt vand fra vandhanen eller gå udenfor: find en græsplæne og gå rundt med bare tæer på græsset. det er dejligt køligt.

Det kan også være en god ide at give fødderne et koldt skyl i 1-2 minutter før du skal sove.

5. Afkøl kroppen

Når du tager brusebad, så slut af med et koldt skyl: skru over på det kolde vand, og lad det kolde vand løbe ned over kroppen i 1-2 minutter. Måske lader du bare det kolde vand løbe ned over ben og fødder til en start.

Når du er på arbejde er det stadig et godt råd at have en ½ Liters frossen vandflaske med og nogle fugtede vaskeklude. Lad vaskekludene ligge omkring den frosne vandflaske. Når du bliver lidt varm tager du den kolde vaskeklud og lægger på nakken, over ansigtet eller omkring fødderne, så kroppen bliver lidt afkølet.

Eller du kan købe et Ice Towel (f.eks Keep Cool Ice Towel) som bliver koldt når du gør det vådt. Det kan afkøle dig på få sekunder, og er nemt at have med i din taske.

Sidst med ikke mindst: jeg har været utrolig glad for min håndvifte, som jeg har haft på mig konstant de år hedeturene var værst, og som har kunnet forhindre makeuppen i at løbe helt ud.

6. Kølende åndedræt

Jeg har været speciel begejstret for det kølende åndedræt (Sitali åndedrættet) da det ikke kræver nogle remedier! Du har altid dit åndedræt med dig, og kan lave denne lille øvelse hvor som helst:

 • Åbn munden let, og rul tungen sammen som et sugerør. Form læberne som en cirkel og lad munden være åben og ånd ind gennem tungen. Det er ikke alle der kan folde tungen (jeg kan f.eks ikke), og så kan du istedet forme læberne i en cirkel og med let åben mund trække vejret ind gennem munden. Fyld langsom lungerne med luft
 • Luk munden, og ånd ud gennem næsen
 • Gentag 10-15 gange, for at opnå kølende og beroligende effekt

Det kølende åndedræt beroliger nervesystemet og sænker din kropstemperatur.

7. Kølende mad og drikke

Det kan også hjælpe at drikke kolde drikke og spise kølende mad. Kost der kan “køle” kroppen er:

 • Agurk
 • Asparges
 • Melon
 • Pære
 • Mango
 • Hyldeblomst (også som te)
 • Myntete

En bøtte med agurkestave er nemt at have med på farten.

8. Undgå fødevarer der trigger hedeture

Spis varieret og sundt. Skru op for mængden af friske økologiske grøntsager, spis gerne 600-1000 gram grøntsager om dagen i alle regnbuens farver. Din krop og din hormonbalance har det bedre, når du giver din krop de vitaminer, mineraler og næringsstoffer den har brug for.

Undgå, eller skær kraftigt ned på nedenstående fødevarer som er varmegivende:

 • Kaffe og koffeinholdige drikke som cola
 • Alkohol
 • Sukker og hurtige kulhydrater
 • Fed og røget mad
 • Stærkt krydret mad, f.eks ingefær og chili

9. Motion

Kvinder som jævnligt dyrker motion har færre hedeture. Det skyldes at fysisk aktivitet øger kroppens temperatur, og dermed træner du kroppen til bedre at skille sig af med varmen. Motion har også en sund effekt på hormonbalancen, hvilket er med til at dæmpe overgangsalder gener.

Meget hård træning kan dog i nogle tilfælde forværre dine hedeture, fordi det stresser din krop.

10. Begræns Stress

Stress er en af de primære årsager til hormonelle ubalancer, herunder hedeture og andre gener i overgangsalderen. Jo mindre du stresser jo færre hedeture vil du opleve! Det skyldes at stress direkte påvirker din produktion af kønshormoner. Hvis du stresser skal kroppen producere store mængder af stresshormonet kortisol, og det gør at der ikke er byggemateriale nok, til at producere tilstrækkelige mængder af kønshormonerne (progesteron, østrogener og androgener). Og så kommer der for alvor ubalance i dine hormoner. Så sørg for at sætte tempoet ned og kravene til dig selv. Skru op for pauser og selvomsorg med yoga, meditation, mindfulness, massage og rolige gåture. Læs andre gode råd til at reducere stress

Og stop rygning hvis du ryger!

Hvad kan du gøre for at slippe af med hedeture?

2. Tilskud af rødkløver – plante østrogener

3. Hormonterapi: tilskud af bioidentiske hormoner

Man har konstateret, at tilskud af bioidentisk østradiol nogle gange hjælper på hedeture. Men det gør progesteron også.

Flere undersøgelser har vist, at tilskud af Naturligt progesteron alene virker effektivt mod hedeture og nattesved.

4. Tilskud af bioidentisk progesteron

Sig farvel til dine hedeture og andre overgangsalder symptomer

Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22453200/