Uncategorized

Kortisol

Kortisol er et hormon, som kroppen producerer i stressede situationer. I akutte stress-situationer kan kortisol sammen med adrenalin hjælpe dig til at præstere ekstra – både fysisk og mentalt. På den lange bane er for høje niveauer af kortisol dog skadeligt, både for din psyke og din krop – fordi vi ikke er skabt til at befinde os i konstant stress.

Sammen med adrenalin og noradrenalin er kortisol et af kroppens tre vigtigste stresshormoner, og spiller en central rolle i kroppens stressrespons. Når hjernen registrerer, at der er fare på færde, sender den signal til binyrerne om at producere ekstra kortisol og adrenalin. Kroppen aktiverer sit kamp/flugt-instinkt, hvilket er grunden til, at adrenalin også bliver kaldt kroppens kamphormon. Mens adrenalin virker hurtigt, virker kortisol lidt langsommere og over længere tid.

Problemet opstår, hvis stress-situationen bliver kronisk, og din krop hele tiden er i alarmberedskab. Der begynder kortisol at gøre mere skade end gavn. For meget kortisol i for lang tid kan gøre dig syg af stress og ovenikøbet ændre din hjerne. 

Sådan skader forhøjet kortisol din hjerne

 • Aktiviteten i amygdala intensiveres. Amygdalaen er det lille område i hjernen, der håndterer frygt og forsvarsmekanismer. En hyperaktiv amygdala gør dig kronisk mere ængstelig.
 • Aktiviteten i hippocampus formindskes. Hippocampus tager sig blandt andet af korttidshukommelsen, din indlæringsevne og stresskontrol. Det er blandt andet derfor, at et klassisk symptom på stress er svigtende hukommelse.
 • Din præfrontale cortex skrumper. Det præfrontale cortex medvirker til beslutningstagning, sociale interaktioner og din koncentrationsevne. Når den bliver mindre, ændrer din viljestyrke sig og dine reaktionsmønstre i sociale situationer sig, og du får potentielt sværere ved at koncentrere dig. Det er derfor, at den stressramte kan have enormt svært ved at overskue selv små opgaver og kan opleve humørsvingninger.

Hvad kan du selv gøre?

Du kan heldigvis selv gøre noget for at sænke dit niveau af kortisol. Ligesom med stress handler det i høj grad om at ændre vaner:

De mest effektive metoder til at normalisere kortisolproduktionen er:

 • Sov – nok søvn er ekstra vigtigt for dig, hvis du har stress
 • Mindfulness og meditation
 • Yoga, gerne øvelser hvor fødderne kommer over dit hjerte. Når fødderne kommer over dit hjerte aktiveres det parasympatiske nervesystem, og du slapper af. F.eks “Legs up the wall” (Viparita Karani) som er en af mine absolut favorit stillinger, se billede nedenunder. Eller stå på hovedet
 • Åndedrætsøvelser – Dybe og rolige åndedrag gennem næsen
 • Kys, kram, kærtegn og nydelse
 • Massage
 • Orgasme – under orgasme udskilles store mængder af hormonet oxytocin, som hæmmer stress
 • Urten rosenrod
 • Baldrian, havrehalm, humle og citronmelisse virker afslappende på nervesystemet. Prøv f.eks “Stress-a complex te” fra Natur Drogeriet.
 • Drop kaffe, rygning, alkohol, sukker og andre stimulanser som stresser kroppen yderligere
 • Motion – let til moderat motion er godt for dig, hvis du er stresset F.eks gåture, cykling, blid yoga. Pas på med for hård og belastende motion, det kan aktivere nogle af de mekanismer, som du prøver at undgå
 • Sund og nærende kost med: økologiske grøntsager, letoptagelig protein og med rigelige mængder omega-3-fedtsyrer   

Brug tid på at sove, hvile og restituere 🙂

legs up the wall stress stresscoach kortisol

Få målt dit kortisol niveau med en spyt test

Niveauet af dit stresshormon kortisol kan måles i en spyt test hjemme hos dig selv. Det kan du få gjort på et af mine hormonterapi forløb

Hvis du har brug for støtte og hjælp til at komme ud af din stress, så har jeg et effektivt stresshåndterings forløb bestående af Yoga, Mindfulness og Stresscoaching – læs mere her: 1:1 stressforløb.

God fornøjelse

Kh. Lone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *