Uncategorized

Skilsmisse

Parterapi i forbindelse med skilsmisse og separation

Overvejer du skilsmisse? Er I kørt fuldstændig fast, og tænker du at der absolut ikke er nogen chance for at I kan genfinde kærligheden og nærheden? Har du faktisk opgivet dit ægteskab, men frygter for konsekvenserne? For hvordan børnene vil tage det, og om I kan blive enige om bodeling, økonomi, delebørn, opdragelse? Og hvad med huset, kan vi få det solgt?

skilsmisse separation

Der er mange uvisheder og spørgsmål at forholde sig til, når man står i den smertefulde situation, at skulle beslutte om man skal afslutte sit ægteskab. Måske er den ene part så såret og forurettet, at det er svært at kommunikere? Eller at blive enige om noget som helst?

Men det ER muligt at gå fra hinanden på en god måde! Her kan jeg hjælpe jer – så I kan lære at kommunikere sammen på en god og respektfuld måde. 

Skilsmisse parterapi henvender sig til både jer, som overvejer skilsmisse, og til jer, der står midt i en skilsmisse eller allerede er blevet skilt.

Processen

Nogle af de emner der oftest berøres i terapien er:

 • Grundigt at få overvejet beslutningen om skilsmisse – kan ægteskabet reddes, eller skal vi sige farvel?
 • At få bearbejdet evt. tillidsbrud, sårethed, skuffelse, tab og sorg, vrede og frustation. Det er vigtigt for den videre proces, at der bliver ryddet op og talt ud, taget ansvar og tilgivet, så I kan arbejde sammen om at blive skilt på en god måde og være de bedste forældre sammen.
 • Farvel dialog – at sige farvel til det der var. Både alt det gode og alt det der ikke fungerede (få renset luften)
 • At gå fra “vi” til “jeg-identitet”
 • At få talt om og lavet aftaler om praktiske opgaver: salg af hus, bodeling, deleordning, økonomi, fødselsdage, højtider, hvordan tackler vi uoverensstemmelser

Parterapi kan være en god måde at få vendt svære følelser og negative mønstre, der desværre ikke forsvinder, bare fordi I går fra hinanden. 

Mange fortryder skilsmisse

Erfaring fra min praksis samt flere undersøgelser viser, at rigtig mange fortryder skilsmisse når der er gået noget tid. Jeg har jævnligt klienter i terapi som flere år efter et ægteskabsbrud, stadig er i stor sorg over opløsning af familien og lever med konstant dårlig samvittighed over at de ikke gjorde en større indsats for at redde parforholdet og familien. Jeg har selvfølgelig også klienter som er lykkelige over at være kommet ud af et dårligt og nedbrydende ægteskab.

Der er desværre ikke så meget statistik på området i Danmark. En undersøgelse fra YouGov og Kristeligt dagblad fra 2014, viser at 21 procent af mændene og 17 procent af kvinderne fortryder, at de og den tidligere ægtefælle ikke gjorde mere for at bevare ægteskabet! Kigger vi på udlandet viser undersøgelser i England at 22% fortryder og i USA er det helt op til 50% der fortryder!

Grunde til at fortryde skilsmisse

Nogle af de faktorer der kan være med til at få folk til at fortryde opløsning af en familie er:

 1. Tabet af en god ven/partner – måske den bedste ven som man har delt mange oplevelser sammen ved. Et livsvidne
 2. Tabet af kernefamilien og drømmen om kernefamilien
 3. Økonomien bliver ofte dårligere
 4. Identitetskrise – at gå fra partner til single status
 5. Ensomhed
 6. Single livet er ikke altid så rosenrødt som da man var ung. Alle dine venner har måske stadig travlt med at lege lykkelig familie, så du føler dig “udenfor”.
 7. Hvis der er børn vil der ofte være dårlig samvittighed ift. børnene
 8. At skulle undvære børnene i x dage om måneden, og måske at skulle undvære børn ved højtider som jul og nytår.
 9. Konflikter om bodeling, økonomi, deleordning, børneopdragelse osv. Hvis I havde svært ved at kommunikere og blive enige som par, så bliver det ofte endnu sværere som fraskilte.
 10. Finder du en ny partner vil du måske opdage, at efter forelskelsen er væk, så dukker de samme issues op i dit nye forhold. Det kan være rigtig smertefuldt at opdage at “nissen flytter med”
 11. Når der dukker en ny partner op i ex’ens liv – som måske bliver en stor del af dine børns liv, og som blander sig i børnenes opdragelse m.v. Måske endda på måder som du absolut ikke billiger! Det er min erfaring fra min praksis, at det oftest er en af de allerstørste udfordringer!

Når alt der her er sagt, så kan der selvfølgelig være rigtig gode grunde til at afslutte et ægteskab. Man skal selvfølgelig ikke blive i et ægteskab hvor man ikke har det godt og trives, og hvor den anden part ikke vil tage ansvar for at få løst problemerne.

Få professionel hjælp

Hvis I har brug for en neutral facilitator til at hjælpe jeg med at komme gennem denne svære tid, så det bliver den bedst mulige skilsmisse for både jer og jeres børn, så skal i være hjertelig velkommen hos mig. Ring eller skriv på 21 44 15 30 eller lone@melander.dk

Du kan også kigge på mit online kursus om tilknytningsmønstre

Jeg vil slutte af med et citat: ”Gå hjem, og tag en kop te, før du skifter dit liv ud” – det er forfatteren Hans Edvard Nørregård-Nielsen råd til andre som går med skilsmisse tanker.

Kærligst,

Lone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *