Parforhold

Jalousi

Lider du eller din partner af jalousi? Så er du ikke alene! Jalousi er en følelse som vi alle kender, og som er en helt normal reaktion i forbindelse med frygten for enten:

  • Ikke at få den/det jeg virkelig ønsker mig
  • At miste noget/nogen som er virkelig betydningsfuldt for mig til et andet menneske eller andet

I parforhold kan man sige at jalousi handler om mangel på kærlighed, eller om angsten for at miste den kærlighed man har.

jalousi jaloux parforhold

Som parterapeut ved jeg hvor ødelæggende og opslidende det kan være, når en af parterne er jaloux.

Udfordringen med jalousi er, at vi kan få en usund trang til at overvåge, besidde og kontrollere vores partner. Vi begynder måske at tjekke vores partners telefon og PC for mails, SMS’ser og opringninger. Vi holder måske øje med hans/hendes adfærd på sociale medier, og hvem de liker/følger. Måske kan vi finde på at opsøge vores partner på arbejde eller hos venner, for bare lige at tjekke at han/hun er der hvor de siger de er. Eller vi driver vores partner til vanvid, ved konstant at udspørge til hvor han/hun har været, hvem de har været sammen med osv.

For partneren kan det være rigtig ubehageligt at blive overvåget, og kan føre til vrede og agression. Og det kan være rigtig kvælende for kærligheden og parforholdet.

Jalousi er ikke noget at spøge med – det er et symptom på, at der er noget, der skal behandles i parforholdet. 

Årsager til jalousi

Nogle af de mest almindelige årsager til jalosi er

  • Hvis du tidligere i dit liv har været udsat for svigt og utroskab, som du ikke har fået bearbejdet, vil du ofte have en større tendens til at blive jaloux i dit nuværende parforhold, fordi tilliden til andre mennesker har fået et knæk
  • Jalousi kan også skyldes at du har et lavt selvværd. Mennesker med lavt selvværd har ofte været udsat for svigt eller mobning i barndommen, og har derfor generelt udfordringer med tillid til andre mennesker.
  • Frygt for at miste den du elsker, som ofte handler om at trygheden i parforholdet halter. Måske bruger din partner meget tid på venner, sport, PC, job eller andet, og det får dig til at føle at du ikke er særlig betydningsfuld?
  • Jalousi kan selvfølgelig også være velbegrundet. Det kan være din partner bevidst eller ubevidst flirter med andre for at gøre dig jaloux, er utro eller er fuldstændig ligeglad med dine følelser og behov.

Uanset hvad årsagen til din eller din partners jalousi er, så er det et kraftigt advarselssignal om, at der er noget som du/I har brug for at kigge nærmere på. Er der en reel trussel i jeres parforhold? Et andet menneske eller noget andet, som tager for meget plads fra jeres parforhold? Eller er det mangel på nærvær, omsorg og tryghed som gør dig eller din partner usikker?

Vejen ud af jalousien er at se det som et usundt mønster. Istedet for at forsøge at kontrollere din partner, må du begynde at tage ansvar for din egne følelser af usikkerhed og angst. For angsten for ikke at være elsket, eller for angsten for at miste din partner.

Gåde råd til at arbejde med jalousien

  • Vær ærlig overfor dig selv og din partner, og fortæl at du er jaloux. Vær konkret og sig: “jeg bliver usikker når…”
  • Snak med din partner om og arbejd sammen om, hvad du/i kan gøre for at du føler dig mere tryg. Det kan være at der skal skrues op for kontakten på sms/telefon i et stykke tid, så du bliver mere tryg.
  • Ofte handler jalousi om at du er i underskud af noget, f.eks bekræftigelse, nærvær, fysisk kontakt. Lær at bede om det du har brug for og længes efter. Det kan din partner ikke gætte.
  • Stop med at overvåge og forfølge din partner. Lær at regulere din usikkerhed og dine katastrofetanker. Det kan f.eks være gennem meditation, åndedrætsøvelser, mindfulness, individuel terapi eller yoga

Er der jalousi i jeres parforhold, kan enten individuel terapi eller parterapi være en god hjælp og støtte til at få bearbejdet de underliggende temaer. Jalousien peger på, at der er et problem i jeres parforhold, som har brug for at blive kigget på. Ring eller skriv til mig på 21 44 15 30 eller lone@melander.dk

Du kan også tjekke mit online kursus om tilknytningsmønstre ud

Eller læs hvordan du kan berolige dig selv, ved at booste dit oxytocin niveau.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *