Oplever du også hedeture, vægtstigning, tørre slimhinder, søvnproblemer eller PMS/humørsvingninger? Så er du måske på vej i overgangsalder. Symptomerne på overgangsalder kan være mange, og det kan være svært at finde ud af, hvad man skal stille op med dem. Nedenfor kan du læse om overgangsalderen og hvad du kan gøre for at komme bedst igennem denne fase af dit liv.
Overgangsalderen, eller menopausen, indtræffer som regel mellem 45-55 års alderen, men kan forekomme allerede så tidligt som i 20erne eller så sent som i 60erne.
Naturlig hormonterapi
Er du træt af at være træt, energiforladt og døje med hedeture?
Hvad er de første tegn på overgangsalder?
Overgangsalderen er en glidende proces, der kan foregå over mange år, og for nogle kvinder starter denne process allerede så tidligt som i 20’erne. Du vil typisk opdage det ved, at der begynder at ske forandringer i din cyklus. Det kan både være fysiske og psykiske forandringer som f.eks: blødningsforstyrrelser, kortere cyklus eller kraftigere/længere menstruationer, PMS, humørsvingninger m.v.
Disse tidlige tegn på overgangsalder skyldes ofte, at du ikke længere har ægløsning hver måned mere. Når der ikke er ægløsning hver måned, kommer der ubalance i hormonerne, og det er denne ubalance som langsomt vil give dig flere og flere symptomer.
Overgangsalder symptomer
Der findes rigtig mange andre symptomer, som kan betyde, at du er på vej i overgangsalderen. Du kan opleve at være ramt af mange symptomer, men du kan omvendt også gå gennem overgangsalderen uden at mærke særlig meget til det. Det kan føles vidt forskelligt fra kvinde til kvinde, men der er selvfølgelig nogle klassiske symptomer, som en stor andel af kvinder oplever:
- Forandret cyklus: kortere cyklus, længere/kraftigere menstruationer, uregelmæssig eller helt udeblivende menstruation
- Hedeture og øget svedtendens
- Humørsvingninger, tristhed og manglende livsglæde
- Hjernetåge, hukommelsesproblemer, koncentrationsproblemer eller svært ved at tænke klart
- Dårlig søvn, søvnløshed og søvnproblemer
- Tørre slimhinder, tørhed i skeden
- Mindsket sexlyst
- Ledsmerter
- Vægtstigning
- Blæreproblemer, natte tisseri og vanskeligheder ved at holde på vandet.
Hovedreglen er, at når din menstruation har været udeblevet i et år, så er det med stor sandsynlighed et tegn på, at du er i overgangsalderen. Det kaldes for menopausen, og den kommer som regel i alderen 45-55 år.
Overgangsalderen starter som sagt nogle (mange) år før den sidste menstruation, og man kan derfor opleve pletblødning og hedeture op til, at menstruationen helt udebliver. Det er meget individuelt hvor længe, overgangsalderen varer, og hvilke “besværligheder” den enkelte kvinde oplever.
Hvad sker der når man kommer i overgangsalderen?
Østrogen og progesteron er de to kvindelige kønshormoner, der driver kvindens menstruationscyklus. De er begge nødvendige og er forudsætningen for fertilitet og graviditet. Forholdet mellem østrogener og progesteron skal være afbalanceret, ellers risikerer vi forskellige symptomer og ubalancer, og i værste fald at blive syge.
Mange af generne i overgangsalderen skyldes de hormonelle forandringer, der sker i kvindekroppen når der bliver færre ægløsninger og menstruationerne stopper. Når du har haft din sidste menstruation vil niveauet af både hormonerne østrogen og progesteron ofte være meget lave. Det er fordi der ikke længere er ægløsning. Det er bla. mangel på disse hormoner, som giver overgangsalder symptomer som hede- og svedeture, vægtøgning, depression og søvnløshed m.v.
Hormonbalancen i overgangsalderen
Når du nærmer dig overgangsalderen vil du sikkert også opdage, at din krop reagerer stærkere på stress. Det skyldes at der er mindre progesteron til rådighed for kroppen, og derfor går det ekstra hårdt ud over hormonbalancen, når kroppen skal producere store mængder kortisol. Stress forværrer manglen på progesteron, så der bliver endnu mindre progesteron til at afbalancere østradiol. Derfor vil du sikkert opleve at stressede perioder øger symptomerne på overgangsalderen: hedeture, humørsvingninger, søvnproblemer m.v.
Overgangsalder vægtstigning
Når du nærmer dig overgangsalderen, vil du måske opleve, at det bliver sværere end tidligere at holde din sædvanlige vægt. For mange kvinder betyder overgangsalderen nemlig vægtøgning! Den største årsag til vægtstigning i overgangsalderen er de hormonelle forandringer, som din krop gennemgår før og under denne fase. Som sagt falder niveauet af både hormonerne østradiol og progesteron, når ægløsningerne bliver færre, for til sidst at stoppe helt. Det er dog især faldet i progesteron der er interessant ift. vægt. Det skyldes at det store fald i progesteron kan føre til det vi kalder østrogendominans. Østrogendominans betyder at der er for meget østradiol i kroppen ift. progesteron. Et almindeligt symptom ved østrogendominans er at det øger risikoen for overvægt, som især ses som ekstra fedt i mave regionen.
Har du østrogendominans?
Østrogendominans påvirker vores krop på forskellige måder:
- Det sænker stofskiftet – det betyder at du kan spise færre kalorier uden at du tager på.
- Det ophober fedt
- Øger appetitten
- Giver oppustethed og væskeophobning i kroppen
- Giver søvnproblemer
Men hvordan finder du så ud af om du har østrogendominans – altså mangler progesteron ift. niveauet af østradiol? Hvis du har overgangsalder symtomer, er der ret god sandsynlighed for at du har østrigendominans. Langt de fleste kvinder mangler nemlig slet ikke østradiol, de mangler derimod progesteron! I min klinik er det hele 91,7% af kvinderne, som døjer med østogendominans, altså alt for lidt progesteron ift. østradiol. Hvis du er tynd og/eller meget muskuløs kan du sagtens mangle østrogener, men er du normalvægtig eller overvægtig i en eller anden grad, er der altså rimelig stor sandsynlighed for at du IKKE mangler østrogen, men derimod progesteron.
Du kan selvfølgelig kun få vished om din hormonbalance hvis du får taget en hormontest. En hormontest kan du få taget hos en hormonterapeut. Enkelte gynækologer og læger foretager også hormontests, men det mest almindelige er desværre, at der bare udskrives østradiol uden en hormontest, fordi der er en myte om, at kvinder mangler østrogen (østradiol) når de rammer overgangsalderen.
Hvad er godt mod overgangsalderen? Tips til en bedre overgangsalder
Sådan kommer du bedst igennem overgangsalderen: jeg har samlet en række gode tips til at hjælpe dig til at komme godt igennem menopausen.
1. Få styr på din stress
Få styr på din stress! Noget af det der påvirker vores hormoner allermest er stress. Det gælder endnu mere når vi nærmer os overgangsalderen, eller befinder os midt i denne fase. Det skyldes at stress direkte påvirker din produktion af kønshormoner, fordi produktionen af store mængder af stresshormonet kortisol gør at der ikke er byggemateriale nok, til at producere tilstrækkelige mængder af kønshormonerne (progesteron, østrogener og androgener). Og så kommer der for alvor ubalance i dine hormoner. Gode råde til at reducere stress. Så det allerbedste du kan gøre for at få en bedre hormonbalance, og komme bedst muligt gennem overgangsalderen er at reducere din stress. Så sænk barren, arbejd mindre, hold flere pauser og nyd livet mere!
2. Dyrk Motion
Regelmæssig fysisk aktivitet lindrer mange af overgangsalderens gener, bl.a søvnløshed, svedeture og hedestigninger. Det skyldes bl.a at motion har en positiv effekt på hormonbalancen og blodsukkerreguleringen. Manglende bevægelse og muskeltab derimod medfører bl.a at din blodsukkerregulering bliver dårligere og niveauet af inflammation i kroppen bliver højere. Så ud og gå, løb og lav muskelbevarende/opbyggende træning. Gør alt hvad du kan for at vedligeholde/opbygge dine muskler – muskler giver simpelthen øget livskvalitet.
3. Sund og nærende kost
En sund og nærende kost er en af de bedste og mest effektive metoder til at få balance i hormonerne, også i overgangsalderen. Når vi nærmer os overgangsalderen, er vores organer lidt mere slidte/belastede, og vi bliver ofte mere sensitive overfor bestemte fødevarer, som vi tidligere kunne nyde uden problemer. Det gælder især alkohol og sukker (især hvis du ikke får vedligeholdt din muskelmasse).
Hormonbalancerende kost er:
- Sukkerfri: Et svingende blodsukker stresser kroppen og udløser stresshormonet kortisol samt skaber blodsukkerubalancer. Stresshormonet kortisol ”stjæler” af hormonet progesteron. Så at undgå sukker hjælper med at balancere progesteron, insulin og kortisol.
- Alkoholfri: Alkohol påvirker og belaster især leveren, så den har mindre kapacitet til at nedbryde andre skadelige stoffer (fremmedøstrogener, tilsætningsstoffer, pesticider m.v). En dårlig fungerende lever gør, at brugte østrogener ikke omdannes og udskilles af kroppen som det skal, og derfor vil du ofte få for høje niveauer af østradiol. Alkohol forstyrrer desuden din metabolske proces, øger østrogen niveauerne og sænker din fedtforbrændning. At undgå alkohol er med til at balancere dit østradiol niveau.
- Koffeinfri: Kvit kaffen! Koffein kan forværre de symptomer du oplever i menopausen, fordi koffein bl.a belaster binyrerne. Kaffe og koffein øger udskillelsen af kortisol, som bl.a blokerer for progesteronreceptorerne og hæmmer dannelsen af progesteron. Det øger ligeledes blodets indhold af østrogen og skaber blodsukkerubalancer. Koffein findes i kaffe, energidrikke og te (sort, grøn og hvid). Drik istedet vand og urtete fra f.eks Pukka. At blive koffeinfri vil balancere stresshormonet kortisol samt progesteron, insulin og østradiol.
- Fri for rødt kød: Undgå rødt kød (okse, kalv, lam og svin). Mange oplever stor forbedring af østrogenmetabolismen ved at udelukke kød fra konventionelt opdrættede dyr, specielt rødt kød (okse, kalv, lam og svin), og i stedet spise økologisk fisk, vildt, fjerkræ og vegetabilsk protein. Dette vil være med til at balancere dit østradiol niveau.
- Fri for mejeriprodukter: Mælk indeholder fra naturens side hormoner, heriblandt væksthormoner og østrogener. Især mælk og fløde indeholder desuden meget mælkesukker som øger dit blodsukkerniveau. At undgå mejeriprodukter hjælper til at balancere dit væksthormon, samt insulin.
- Glutenfri – altså fri for korn og gluten: Hurtige kulhydrater som hvedemel m.v øger blodsukkeret og belaster insulinreceptorerne. At undgå korn produkter og gluten, vil hjælpe med at balancere dine stofskiftehormoner, insulin, leptin og kortisol.
- Frugtfri: Meget frugt indeholder en del sukker, og øger derfor dit blodsukker, derfor er det bedst at undgå/begrænse frugt indtaget til maks. 1-2 stykker frugt om dagen. At undgå frugt hjælper med at balancere dit mæthedshormon, leptin samt insulin. Du kan bare spise løs af bær som blåbær, hindbær, brombær.
- Køb økologisk/Biodynamisk: Køb overvejende økologisk eller biodynamisk, især når det gælder kød og mejeri produkter, men også helst når det gælder grøntsager/bær/frugt.
- Skru op for indtaget af grøntsager: Spis masser af friske grøntsager, gerne 800-1000 gram om dagen, i alle regnbuens farver.
- Få nok protein: Det er især vigtigt at få nok protein, 1-2 håndfulde protein til hvert hovedmåltid.
- Få sundt fedt: især er det vigtigt at få flere omega-3 fedtsyrer, samt reducere dit indtag af mættet fedt
- Få flere fibre: Spis fibre og undgå forstoppelse. Brugte østrogener udskilles med kostfibre gennem afføringen
4. Kosttilskud
Der er flere forskellige kosttilskud der kan hjælpe mod gener i overgangsalderen. Mange steder på nettet vil du kunne læse at rødkløver er godt mod bl.a hedeture. Rødkløver er en phyto-østrogen/planteøstrogen, og jeg kan absolut IKKE anbefale at du spiser rødkløver, med mindre du får testet at du faktisk mangler østrogener. De fleste kvinder, og det gælder især hvis du er overvægtig, mangler nemlig ikke østrogen, men derimod progesteron. I stedet vil jeg anbefale at du tager følgende kosttilskud:
- God multivitamin
- B-vitamin kompleks
- Ekstra Magnesium
- Evt. humle til at lindre hedeture.
5. Homøopati
Der findes mange forskellige homøopatiske midler, der kan hjælpe på forskellige af overgangsalderens symptomer. Her får du mine 3 favoritter, som jeg selv har haft stor glæde af (inden jeg begyndte på bioidentiske hormoner):
- Agnus castus comp fra Allergica: er et middel som indeholder homøopatiseret frugt fra kyskhedstræet, som er et velkendt planteprogesteron. Det virker balancerende på hormonerne generelt og modvirker bl.a PMS, tørre slimhinder og humørsvingninger.
- Kliron fra Allergica: er et grundlæggende middel til klimakterieproblemer såsom hedeture, hjertebanken, uro og søvnforstyrrelser.
- Chamomilla comp fra Allergica: hjælper mod uro, stress og dårlig søvn.
6. Bioidentiske hormoner
Er du stærkt plaget af gener i overgangsalderen, kan du i samarbejde med en Naturlig hormonterapi vejleder, få vejledning I hvordan tilskud af bioidentiske hormoner kan hjælpe dig med at komme bedre gennem overgangsalderen.
Jeg har selv været igennem flere NHT hormonterapi forløb, efter at jeg ramte overgangsalderen, og min første hormontest viste at jeg havde massiv østrogendominans (for meget østradiol og for lidt progesteron). Det har jeg nu fået rettet op på bl.a vha. kostomlægning, gode kosttilskud og tilskud af bioidentisk progesteron, så jeg nu stort set er sluppet for alle mine overgangsalder symptomer som: hedeture, ondt i hovedet, træthed og søvnproblemer. I dag har jeg INGEN hedeture, sover som en baby og har masser af energi og overskud 🙂
Jeg kan også hjælpe dig til at få bedre hormonel balance og masser af overskud, energi og trivsel.
N.B: Jeg vil IKKE anbefale at gå i gang med bioidentiske hormoner på egen hånd. Man skal aldrig tage noget man ikke mangler, så risikerer du at få overdoserings symptomer. Derfor skal du først have taget en hormontest som viser om du er lav på nogle hormoner som f.eks progesteron.
Læs mere om mine hormonterapi forløb nedenfor.
Naturlig hormonterapi
Er du træt af at være træt, energiforladt og døje med hedeture?
Få en bedre overgangsalder med NHT naturlig hormonterapi
Du kan ændre dit liv til det bedre, få genskabt en bedre hormon balance, og opleve at få dit overskud, din energi og din livsglæde igen 🙂
Kort sagt: at få den bedste overgangsalder med stærk krop og psyke.
Et hormonterapi forløb består af 3 steps:
- HORMONTEST: jeg laboratorietester 6 forskellige hormoner, via en spyttest: østriol, østradiol, progesteron, DHEA, testosteron og kortisol
- UDRENSNING AF FREMMEDØSTROGENER: En god hormonbalance kræver at kroppen ikke er belastet af for mange fremmedøstrogener. Derfor starter et hormonterapi forløb altid med at jeg kommer med anbefalinger til hvordan du kan begrænse og udrense fremmedøstrogener.
- GIV KROPPEN HVAD DEN MANGLER: laboratorietesten vil vise om du mangler eller har for meget af forskellige hormoner. Mangler du et hormon, så får du symptomer. Har du for meget af et hormon, så får du også symptomer. Jeg hjælper dig med at genoprette hormonbalancen ved at give dig anbefalinger til hvordan du kan skille dig af med det, der er for meget af og give kroppen, hvad den mangler. Du får en personlig genopretningsplan baseret på hormontesten og dine symptomer, som indeholder anbefalinger til kost, kosttilskud, livsstilsændringer samt evt. vejledning i tilskud af bioidentiske hormoner. På den måde så slipper du af med gener og symptomer på overgangsalder.
Læs mere om mine hormonforløb:
Kilder:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11400220/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781878/
https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(22)00166-9/fulltext