Hormonterapi

Ømme bryster – mastalgi

Ømme bryster, mastalgi, er meget almindeligt hos kvinder, og ses særligt hos kvinder før menopausen. Brysterne kan også være knudrede og føles tunge og smertende. Oftest er det helt godartet og skyldes hormonel ubalance mellem østrogenerne og progesteron.

Mastalgi er hyppigst hos kvinder mellem 30 og 50 år, og op til 70 % vil opleve det på et tidspunkt i løbet af livet.

ømme bryster knudrede mastalgi brystspændinger

Cyklisk mastalgi

Den cykliske type er den mest almindelige og forekommer ofte før menstruationen. Cyklisk mastalgi er en tilstand, der er direkte relateret til menstruations cyklussen. Dvs. at ømheden/smerterne kommer og går i takt med din cyklus.

Balancen mellem hormonerne, primært østrogenerne og progesteron er vigtig for brystkirtlernes normale funktion, og ved ubalance kan der komme ømhed og smerter i brysterne. Vores hormonbalance bliver ofte udfordret fra midten af 30érne, fordi vores æg-reserve bliver mindre, og vi ofte ikke har ægløsning i hver cyklus. Manglende ægløsning i en cyklus betyder at der ikke produceres ret meget af hormonet progesteron, og så kommer der progesteron mangel.

En for stor produktion af hormonet prolaktin kan også skade brystvævet og påvirke hormonbalancen.

Acyklisk mastalgi

Acyklisk mastalgi forekommer oftest hos kvinder efter 40 år. Tilstanden er ikke forbundet med menstruationscyklussen. Du vil oftest kunne mærke hævelser eller knuder.

Denne tilstand skyldes oftest inflammation, cyster, læsioner eller misdannelser. Tillige vil ømhed/smerter oftest være mere eller mindre konstante/permanente. Du bør kontakte din læge for at udelukke at det er alvorligt.

Ømme bryster – hvad kan du selv gøre for at lindre?

  • Kaffe og sort te kan give ømme bryster pga. stoffet cyklisk adenosinfosfat. Drop derfor kaffe og sort te, hvis du har ømme bryster.
  • Som altid når det gælder hormonbalancen er det vigtigt at nedsætte dit stress niveau!
  • Undgå fytoøstrogener, især rødkløver og soya
  • Tilskud af magnesium (magnesiumcitrat, daglig dosis på 300-600 mg) har vist sig at kunne reducere mastalgi/ømme bryster.
  • Brystspændinger og ømme bryster skyldes oftest mangel på hormonet progesteron. Så overvej at få taget en hormontest, som viser om du har hormonelle ubalancer. Gennem NHT hormonterapi kan du få hjælp til at få rettet op på hormonelle ubalancer.

Kilder:

“Naturlig hormonterapi – opgør med østrogenmyten”  af Jens-Ole Paulin og Anette Paulin

Radiodoktoren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *